Monday 29 February 2016

pemberian

Februari 2016, Alhamdulillah rezeki rimau tapi tahun ni Tahun Monyet 

  limau - Sally



nasi beriani kambing - Matis
bawa balik sedulang ada lebihan


 pulut kuning rendang pedas ayam - Asmah


kerutuk hati - Siti


lontong - Ros



cinnamon rolls - Nawal


dangai - Nawal


ketupat - Sue


martabak - Siti


rempah-ratus - geng Kelantan


keropok makan selalu - geng Kelantan


keropok dan serunding - Siti


pekasam - Bayah


kain sembahyang - geng Kelantan


mug - Radziah 


masak apa

Februari 2016 dan ada kaitan banyak cuti, cuti Hari Wilayah dan Tahun Baru Cina, cuti pun panjang, jadinya kerja masak, makan tidur, masak, makan, tidur sebab tak ke mana-mana!

seri muka


mi kari 


mi sup daripada mi bayam


lain-lain tu layan je le


kulat sisir


kerutuk daging



kerutuk hati


kek merah


mi kari kacang panjang


mufin


peknga




kuih lobak putih 


mi sanggul


kuih lobak putih


kuih lobak putih goreng


gorengan kuih lobak que putih


kerutub hati


kek merah yang tak menjadi


***Anekdot
Pisss pisss pisss. Kadang-kadang masakan kita tak menjadi! Entah di mana silapnya hu hu hu.

Friday 26 February 2016

kartun Monie

... comel ye! Ambik kaw, perasan tak habis-habis!


Kawan buatkan sebab beliau mempunyai perisian di telefon bimbit yang mampu mereka wajah dan watak seseorang... Isy sekali pandang comel juga tetapi dua kali tenung pelik le pulak! Kak Monie tak ada telefon yang cangih-mangih seperti ni, jadinya seronok juga le tengok muka kita dianimekan..

macam 13 tahun


macam 21 tahun


macam Fantagerro
Princess Fantaghiro - The Cave of the Golden Rose


macam profesor






PERASAN HABIS MINAH SEKOQ NI!

kerutuk hati

kerutuk hati





Resipi:
bahan a:
1 kg hati lembu
2 inci halia
1 batang serai 
2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
5 ulas bawang putih 
3 sudu makan gula kabung 
1 sudu asam jawa
air, garam
- kisar halus yang mana perlu
- campur dengan hati
- rebus sehingga hati empuk

bahan b:
2 sudu makan rempah kerutuk
2 sudu makan rempah kari daging
2 sudu makan kerisik
1 asam keping
1 kotak santan
bawang, bawang putih, halia - mayang
4 sekawan - kulit kayu manis, pelaga, bunga lawang, bunga cengkih
garam, air, minyak

cara:
- tumis bawang, bawang putih dan halia dan 4 sekawan
- masuk rempah dan sedikit air sehingga pecah minyak
- masuk hati, santan dan kerisik
- masuk asam keping dan garam
- berikan perasa secukupnya



over night oats

...kut le boleh kuruzzz - kawan-kawan yang buat, Kak Monie belum tergerak hati nak buat, belum rasa nak kuruzzz kut. Rolled oats ni memang mengenyangkan, tetapi tak pasti pula berapa sudu yang diperlukan untuk menguruzzz badan. Ikut sedap atau ikut sukatan?

Makan je lah sebab nak kuruzz tak pernah menjadi, apa kata kita ternak je badan, he he he.



Resipi:
3 sudu makan rolled oats
3 sudu yogurt
susu segar/penuh krim 
- apa jenis dan perasa pun boleh
- agak lebih juga sebab oat menyerap susu
buah-buahan
kekacang

cara penyediaan:
- rendam oat, susu dan yorgut
- masuk dalam peti sejuk
- keesokannya tambah buah-buahan

citer yang tak dicerita

... sepanjang Februari, 23 Feb. anivesari Kak Monie Ke-24. Baru lagi belum masuk jubli perak..


 kenduri di Bangi - 13 Feb.


hari yang sama kenduri di Lembah Keramat, semua keluarga hadir sebab mak pengantin pernah mengasuh first son, cuma kami semua tak sempat bergambar sekeluarga 


20 Feb. katam kitab, jamuan beriyani kambing - tukang masak didatangkan khas dari Batu Pahat


memang  sedap


sambut hari lahir Jiah