Thursday, 27 October 2016

laksa

laksa - air paras laksa high pressure 10 minit (tak perlu rendam), kaau laksa jenis kecil high pressure 6 minit


pulut kuning 3


ikhsan Face Book

nasi goreng 3


Low pressure 4 minit
Steam 4 minit

kek sarang semut 6, 7 & 8

nombor 6



 nombor 7 & 8


nombor 8


***Anekdot
Kak Monie belum puas hati lagi, macam ada kekurangan, tapi apa ya!

Friday, 21 October 2016

kek sarang semut 5



... yang kanan





Resipi:

2 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bikabonat
1 sudu teh baking powder
ayak dua kali

5 biji telur
1/3 tin krimer pekat
1 sudu teh vanila
1/3 bar mentega (masuk dalam karamel)

karamel (sejukkan):
2 cawan gula kasar
2 cawan air
- tutup api masukkan 1/3 bar mentega

cara penyediaan:
- guna whisk untuk kocak telur
- masukkan tepung
- masukkan susu dan vanila
- akhir sekali masukkan karamel
- masukkan dalam Noxxa
- tahak sejam
steam 19 minit
- jangan buka tudung 
- biar dalam periuk Noxxa 15 minit lagi baru keluarkan kek dari inner periuk Noxxa
- semua sekali 34 minit

***Anekdot
Cubaan kali kelima - sedap 

kek sarang semut 4





Resipi:

2 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bikabonat
1 sudu teh baking powder
ayak dua kali

5 biji telur
1/3 tin krimer pekat
1 sudu teh vanila
1/3 bar mentega (masuk dalam karamel)

karamel (sejukkan):
2 cawan gula kasar
2 cawan air
- tutup api masukkan 1/3 bar mentega

cara penyediaan:
- guna whisk untuk kocak telur
- masukkan tepung
- masukkan susu dan vanila
- akhir sekali masukkan karamel
- masukkan dalam Noxxa
- tahak sejam
steam 17 minit
- jangan buka tudung 
- biar dalam periuk Noxxa 15 minit lagi baru keluarkan kek dari inner periuk Noxxa
- semua sekali 32 minit

***Anekdot
Cubaan kali keempat - lebih lembut 

Monday, 17 October 2016

kek sarang semut 3






Resipi:

2 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bikabonat
ayak tepung dengan soda dua kali

5 biji telur
1/2 tin krimer pekat
1 sudu teh vanila
1/3 bar mentega (masuk dalam karamel)

karamel (sejukkan):
2 cawan gula kasar
2 cawan air
- tutup api masukkan 1/3 bar mentega

cara penyediaan:
- guna whisk untuk kocak telur
- masukkan tepung
- masukkan susu dan vanila
- akhir sekali masukkan karamel
- masukkan dalam Noxxa
- tahak sejam
steam 20 minit
- jangan buka tudung 
- biar dalam periuk Noxxa 15 minit lagi baru keluarkan kek dari inner periuk Noxxa

***Anekdot
Cubaan kali ketiga semakin baik, cuma Kak Monie masih rasa pahit - buang kerak nipis sahaja, akan diperbaiki lagi resipi kek ini

pulut kuning 2

versi Biah


cara penyediaan:

1/2 kg pulut
cuci bersih
air paras beras
pewarna kuning
- high pressure 5 minit

- release presure
- buka tutup
1/2 kotak santan
1/2 cawan air panas
garam & gula
- steam 5 minit

***Anekdot
Perlu keluarkan segera inner daripada dalam periuk Noxxa sebab mudah berkerak

Wednesday, 12 October 2016

nasi lemak

...versi Biah


cara penyediaan:

8 cawan beras
8 cawan air/santan
(kalau guna santan kotak tambah air)
garam, daun pandan
- masukan semua bahan dalam Noxxa
- tekan high pressure 6 minit (nampak mentah lagi)
- tambah air dan steam 3 minit lagi

***Anekdot
Elok dimasukkan 10 cawan air tanpa perlu steam - akan dicuba lagi

pulut lemak 2

...versi biah


cara penyediaan:

3 cawan pulut
3 cawan santan
(kalau guna santan kotak tambah air)
1/2 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
secubit kunyit

- masukkan semua bahan dalam Noxxa
- tekan low pressure 8 minit


***Anekdot
Warna agak pucat - akan dicuba lagi

ayam kapitan

...versi Suria





Resipi:
ayam
rempah
kas-kas
garam masala
serbuk kunyit
tomato sup
susu cair @ krim @ yogurt
susu pekat @ gula kabung
bawang besar - mayang
bawang merah - mayang
4 sekawan

bahan kisar:
bawang putih
halia
lengkuas

asesori:
bawang goreng
cili padi
daun ketumbar

cara penyediaan:
- tumis 4 sekawan dan bahan mayang
- rempah dan kas-kas
- bahan kisar
- ayam
- tomato sup
- krim atau yogurt

Monday, 10 October 2016

kek sarang semut 2

...cubaan kedua Kak Monie




Resipi:

2 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bikabonat
ayak tepung dengan soda dua kali

5 biji telur
1/2 tin krimer pekat
1 sudu teh vanila
1/3 bar mentega (masuk dalam karamel)

karamel (sejukkan):
2 cawan gula kasar
2 cawan air
- tutup api masukkan 1/3 bar mentega

cara penyediaan:
- guna whisk untuk telur
- masukkan tepung
- masukkan susu dan vanilla
- akhir sekali masukkan karamel
- masukkan dalam Noxxa
- tahak sejam
steam 26 minit
- jangan buka tudung 
- biar dalam periuk Noxxa 15 minit lagi baru keluarkan kek dari inner periuk Noxxa


...cubaan ketiga Biah






tosei

...paket mudah



bolehlah jika teringin sangat

pemberian

...September 2016


Maziah  oleh-oleh Uzbec


Nawal oleh-oleh Krabi



Monie (kami senama) - pulut dan rendang minang



masak apa?

... September 2016 -  terlajak rajin sebab raya Aidiladha hehehe..


nasi himpit


nasi dagang 


pulut kukus / pulut eron


rendang ayam


sambal ikan bilis


kuah kacang


Wednesday, 5 October 2016

mi goreng

stir fry sambil masukkan sayuran


selepas steam 2 minit


cara penyediaan:

- stir fry minyak, cili, ayam, karot, sos, kicap, garam dan gula
- masukkan 1/2 cawan air
- masukan mi 500g
- steam 2 minit
- buka tutup stir fry masukkan sayuran sekitar 1 minit

stew daging

Tak ingat masakan ke berapa dalam Noxxa ni - kebanyakan menu ulangan seperti bihun dan nasi goreng. Kak Monie teringat nak makan stew, google resipi dan cara penyediaan agak-agak dengan Noxxa





masukkan tepung




Resipi
1500 gm daging - potong kiub
3 karot - potong bulat 1 inci
3 kentang- potong 6
1 bawang besar - potong 8
10 bawang putih sebiji-sebiji
5 sudu besar tepung gandum
1 daun bay
1 sudu besar lada hitam - tumbuk
1 sudu teh sebuk pala
2 sudu besar Lea & Perin
7 cawan air
garam, gula
3 bawang besar - goreng dan kisar dengan 1 cawan air

cara penyediaan:
- perap daging dengan lada hitam dan pala
- stir fry - minyak dan daging sekitar 15 minit - daging bertukar warna
- dalam kuali lain - tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan tolak bawang ke tepi kuali
- di tengah kuali, masukkan tepung gandum dan masak hingga kekuningan, tolak bawang dan masukkan air
- masukkan adunan tepung, daun bay, Lea & Perin, bawang kisar dan curah dalam periuk daging, high pressure 15 minit
- buka tutup dan masukkan karot dan kentang
- high pressure 8 minit


***Anekdot
Rasa kalau buat sekali lagi Kak Monie akan masukkan aduan tepung sekali dengan masa  karot, kentang sebab jadi berkerak (berkerak pun sedap) dan nampak tompok-tompok hitam. Masa ni ingat gajet kisar dalam periuk. Kak Monie dulu suka tonton saluran masakan di Astro contoh Asian Food Channel dan beberapa yang lain dah tak ingat - ingat chef masak daging lama selepas digoreng daging, bila siap masukkan pengisar dalam periuk dan kisar segala sampah dalam periuk hu hu hu

kek sarang semut 1






Resipi:

2 cawan tepung kek
1 sudu makan soda bikabonat
ayak tepung dan soda dua kali

6 biji telur
3 sudu makan mentega
1/2 tin krimer pekat
1 sudu teh vanila

karamel (sejukkan):
2 cawan gula
2 cawan air

cara penyediaan:
- guna whisk untuk telur
- masukkan tepung
- masukkan mentega, susu dan vanilla
- akhir sekali masukkan karamel
- masukkan dalam Noxxa
- tahak sejam
- steam 25 minit

***Anekdot
Kak Monie tak puas hati tektur kek ini, akan dicuba sekali lagi, rasa kurang berminyak, cubaan seterus akan ditambah kuantiti minyak.


bubur



Resipi:

1 cawan beras
2 cawan air
- basuh beras masukkan dalam bekas
- simpan dalam freezer semalaman atau lebih
- bila hendak dimasak, keluar dan terus masuk dalam Noxxa
- tambah air 4 cawan lagi
- high pressure 5 minit

pisang lengat




Resipi:
2 cawan pisang @ 11 biji
1 1/2 cawan tepung beras
3 cawan santan (cecair + air)
5 sudu makan gula (ikut kemanisan pisang)
garam

- kecek pisang
- masukkan santan dan semua berbaki
- kukus 20-30 minit