Friday 21 October 2016

kek sarang semut 4





Resipi:

2 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bikabonat
1 sudu teh baking powder
ayak dua kali

5 biji telur
1/3 tin krimer pekat
1 sudu teh vanila
1/3 bar mentega (masuk dalam karamel)

karamel (sejukkan):
2 cawan gula kasar
2 cawan air
- tutup api masukkan 1/3 bar mentega

cara penyediaan:
- guna whisk untuk kocak telur
- masukkan tepung
- masukkan susu dan vanila
- akhir sekali masukkan karamel
- masukkan dalam Noxxa
- tahak sejam
steam 17 minit
- jangan buka tudung 
- biar dalam periuk Noxxa 15 minit lagi baru keluarkan kek dari inner periuk Noxxa
- semua sekali 32 minit

***Anekdot
Cubaan kali keempat - lebih lembut 

No comments:

Post a Comment