Tuesday, 31 January 2017

donut

...sangat mudah, ihsan resipi daripada chef internet 


Resipi
500 tepung gandum (tinggi protein)
2 sudu makan margerin/mentega
1 sudu makan lelemak sayur *
1/2 telur *
1/4 sudu teh garam
- ramas menjadi serbuk roti

bancuh:
210 ml air suam
1 1/2 sudu makan gula
1 paket yis kering Mauripan
3 sudu makan susu pekat

- sementara bancuh bahan sediakan bahan kering
- terus gaul semua dan uli
- rehatkan sekitar 15-20 minit
- canai dan terap
- goreng
- tabur gula halus ketika panas

*opsyenal

Friday, 27 January 2017

sardin noxxa II

cubaan kedua... bezanya yang ini lebihkan cili satu sudu lagi. Makerel selepas bersih rendam dengan air asam jawa.

tulang reput





Resipi:

8 ekor makerel
2 bawang besar - dadu
5 bawang putih - potong kasar
2 tomato - dadu
2 daun bay
2 inci halia - ketuk
2 sudu makan cili kisar 
2 sudu makan sos tomato 
2 sudu makan sos tiram
2 senduk sup tomato
1 sudu makan serbuk lada sulah
1sudu makan perencah Hilal
1 sudu makan gula
1 sudu makan garam halus
1 1/2 cawan air
2 senduk minyak

cara penyediaan:
- tumis bawang, naik bau masuk halia dan daun bay
- masuk cili agak garing masuk semua berbaki
- biar didih sekejap
- masuk ikan agak tenggelam
- masak 90 minit (tulang ikan jadi reput/lembut)
- jika perlu kuah pekat, keluarkan ikan dan stir fry kuah


pemberian


 patin masin - oleh-oleh Vietnam


Kasmah


Hairani - nasi 


Ami


Gee - oleh-oleh Mekah
.


Hairani - kari kepala ikan


Madam 



Saturday, 14 January 2017

masak merah

... dah bagi resipi



Resipi:
1 ayam - goreng separuh masak
3 sudu makan cili kisar
3 sudu makan sos tomato 
2 sudu makan sos cili 
2 cawan santan @ 1 kotak santan
4 cawan air
1 senduk minyak
gula kabung, garam
kkmanis, pelaga, lawang, cengkih (4 sekawan)
jintan manis
kimis - goreng
gajus - goreng

bahan goreng:
4 biji kentang - potong wedges
2 batang karot

bahan kisar:
4 bawang besar
5 bawang putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
3 batang serai

bahan lain:
2 biji tomato

cara penyediaan:
- tumis 4 sekawan + jintan manis
- masukkan bahan kisar
- masukkan cili kisar, tomato kisar, air, sos
- perasakan garam, gula
- sebelum tutup api masukkan kentang, karot, kismis dan gajus

masak cuka

..



Resipi:

5-7 ekor ikan goreng (kembung, pelaling, selar, tenggiri)
1 bawang besar - potong wadges
1 inci halia - potong mancis
1 inci lengkuas- potong mancis
2 cili merah - belah 2
1 serai - ketuk
10 kacang panjang - potong 
segenggam cili padi - sebiji-sebiji
1 cawan cuka
4 cawan air
4 sudu makan gula

cara penyediaan:
- tumis minyak baru bukan minyak baki goreng ikan
- masukkan bawang, halia, lengkuas, serai
- masukkan cuka dan biar sekitar 5 minit
- masukkan air biar mendidih
- masukkan cili, gula, ikan goreng, kacang panjang 
- boleh ganti kacang panjang dengan timun




bambangan

Sikin bawa







Friday, 6 January 2017

macam-macam cerita


untuk Nages


 KLCC




peknga


 pemberian kawan-kawan



kenuri di Putrajaya 



Ogi Mok-Mok
kucing  Kak Timah



Aliaa - cupcakes


Nawal - oleh-oleh Korea


Nages - kuih batu


 Fatimah - acar dan wajik


jurujual - air nanas teralu banyak


Sikin  tudung


Farah & Filzah - oleh-oleh Jakarta


Sue Kuching - baru jumpa


Elly - oleh-oleh haji, baru jumpa