Resipi kacang kuda gula garam serbuk kunyit daun karipole cili kering - gunting daun pandan bawang biji sawi minyak
- rendam kacamg kuda 4 jam - rebut kacang dengan garam, kunyit dan daun pandan - tumis bawang, karipole, biji sawi dan cili kering - masukkan kacang kuda - perasakan *** opsyen - serbuk kari dan cili kisar untuk lebih pedas
Bahan A - bahan perap 1 ekor ayam 2 sudu besar serbuk kari secubit soda 2 sudu kecil garam 8 ulas bawang putih - tumbuk 2 sudu besar serbuk cili secubit perasa sedikit air
Bahan B 1 biji telur
Bahan C - tepung salut 3 cawan tepung jagung 1 sudu besar serbuk cili secubit garam 1/2 cawan tepung gandum
*minyak untuk menggoreng ayam
- parap bahan A selama satu jam - celup dalam telur - golek dalam bahan C - goreng dalam minyak penuh
Resipi 1 ekor ikan siakap garam lada hitam tepung jagung minyak - goreng
sos: 3 ulas bawang putih - cincang 2 ulas bawang merah - cincang 1 inci halia - cincang 3 cili padi - cincang 2 cili merah - cincang 3 sudu besar apple cider 1/2 biji lemon- jus 1 sudu kecil gula perang 3/4 cawan air 1 sudu besar tepung jagung - campur sedikit air - tumis bawang dan halia - masukkan air, apple cider, jus lemon, gula, garam dan cili - setelah mendidih masukkan tepung jagung - tuang atas ikan - hias
bahan hiasan: 1 biji mangga muda- sagat daun ketumbar cili padi cili merah