Monday, 9 June 2014

jeruk samarinda

...sejenis pokok dan buah. Kak Monie sempat melihat buah yang masih dalam proses menjeruk di rumah kenalan Pokok Sena Kedah - Puan Sabariah Bahari yang sudi berkongsi resipinya. Kak Monie pertama kali tahu dan lihat buahnya (agak jakun juga he he he).

masih direndam dalam air garam


Resipi:
proses merendam untuk menghilang rasa masam
buah samarinda yang muda - warna pink
- dibelah dua
- direndam dalam air garam 2-3 hari
- kalau mahu yang rangup selepas 2-3 hari direndam dalam air garam, buang air garam dan rendam dalam air kapur selama 1 jam.

proses menjeruk untuk mendapatkan rasa masam-masam manis
1 cawan cuka
2 cawan gula
3 cawan air
- tos air rendaman garam atau air rendaman kapur
- masak semua bahan di atas sehingga mendidih
- biarkan cecair suam atau sejuk
- masukkan cecair dalam bekas
- dan masukkan buah samarinda
- simpan selama 2-3 hari sehingga manis
- jeruk samarinda dah siap!

No comments:

Post a Comment