Friday 25 March 2016

laksam

Sukeeee sangat sebab terhasil laksam yang sangat cantik


...dengan asesori


persediaan... guna 2 tudung periuk


dah nampak rupa


selesai dalam masa 1/2 jam


best giler!


Sue Kuching sila jeles... he he he



LAKSAM
500 g @ 3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1250 ml @ 5 cawan air suam
secubit garam
minyak untuk sapuan
(Kak Monie guna 4 cawan air sejuk + 1 cawan air panas)

cara:
Campur semua bahan
Tunggu 30 minit baru dikukus
Panaskan air dalam pengukus
Leser minyak pada tudung periuk
Letak tudung periuk dalam pengukus
Letak 2 senduk adunan
Kukus sehingga aduan mengelembung
Angkat tudung periuk 
 - guna penyepit ye, sebab panas
Gulung ketika masih panas
Ulang lagi sehingga selesai
* tidak perlu panaskan tudung periuk

KUAH
8 ekor ikan sardin
 - rebus dan ambil isi sahaja
 - kisar isi ikan
1 bawang besar - kisar
2 cawan santan pekat
1 cawan air
1/4 sudu teh halba
1 sudu teh lada hitam - tumbuk
air, gula dan garam

cara:
Masak bawang dikasar sekitar 10 minit.
 - untuk menghilangkan bau bawang
Masukkan semua bahan yang berbaki.
Ikut kepekatan masing-masing.
Jangan didih lama - santan pecah minyak.
Perasakan.
(Kak Monie suka terasa manis lebih sikit sebab Kak Monie memang manis he he he tapi jangan manis sangat)

asesori:

sambal belacan
kacang panjang
daun kesum
tauge
bunga kantan (x ada, x payah sebut)


1 comment:

  1. haha...ni kena jeleslah sebab en abang dah lama tak buat benda nih. Dia je yang rajin buat gulung bagai...tahniah kak sebab buat cantik dan jadik...hehe

    ReplyDelete