Thursday 3 March 2016

masak lemak pisang muda

... gambar masakan dalam pinggan nasi (gambar sebenar belum dapat dimuat naik - gambar lain sila abaikan he he he)

Packing nak pi berkelah huh huh huh!


Ni baru yang sebenarnya


bahagian yang banyak hitam buang je


raut kulit tetapi ambil balik


masuk bahan kisar





Resipi:
10 biji pisang muda
 - raut dan simpan kulit pisang
 - potong 4 menyerong

bahan a (kisar):
1 bawang besar
1 bawang putih
20 biji cili padi
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
air

bahan b:
segenggam ikan bilis
1 cawan santan pekat
1 asam keping
1 knoll perasa ikan bilis
1 helai daun kunyit
air, garam

cara:
Rebus pisang dengan bahan kisar sehingga pisang empuk.
Masukkan semua bahan berbaki.
Perasakan.



No comments:

Post a Comment