Tuesday 11 April 2017

kari ikan

resipi ihsan Timah

 

beras goreng


akar daun saderi/sup


Resipi
1 ekor siakap - potong 4
3 sudu makan rempah kari daging
3 sudu beras - sangai dan tumbuk
3 sudu makan santan kotak
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
1 sudu teh halba campur
1 pelepah karipole
air asam jawa
2 biji tomato - potong 4
12 biji bendi
3 biji cili hijau
akar daun sup

cara penyediaan:
tumis bawang, karipole dan halba 
masukkan rempah - kecilkan api dan tunggu sampai pecah minyak
masukkan air sedikit dan masak lagi sehingga kering air dan nampak pecah minyak
masukkan beras goreng
masukkan santan dan air asam jawa
apabila mendidih masukkan ikan, akar daun sup, bendi, cili hijau dan tomato

No comments:

Post a Comment