Saturday 2 March 2019

sekitar kimchi

...selepas merasa kimchi / kimci - memang sedap dan boleh diterima tekak semua isi rumah. Banding dengan versi letak kanji, Kak Monie lebih suka versi ini. Jom pi Korea!

Bagi Kak Monie rasanya elok guna seulas bawang putih sahaja sebab rasa pedar bawang putih (mungkin sebab masih baharu) dan sesudu besar sos ikan sebab gigi Kak Monie sangat sensitif dengan sos ikan tetapi untuk orang lain elok 3 sudu besar sos ikan sebab anak-anak beritahu dah cukup kesedapannya.



kimci dengan nasi goreng


kimci dengan mi segera - mungkin perlu mi segera pedas baharu umphhhh


Resipi
1/2 kobis panjang (sekitar 810 g)
3 sudu besar garam
  - basuh dan tos
  - letak garam dalam setiap kelopak
  - masuk dalam bekas dan tutup
  - peram sekitar 7-8 jam
  - cuci bersih, ulang 3 kali
  - toskan
  - potong selebar 2 inci
  - tos lagi
  ***boleh juga dipotong kemudian tabur garam dan peram - Kak Monie selepas peram baharu potong
  ***ada juga resipi yang peram hanya sekitar 1-2 jam

1 biji epal Fiji - potong panjang
1 1/2 karot - potong panjang
 * daun bawang - potong 2 inci (tak boh sebab tak ada)
1 1/2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar serbuk cili

bahan kisar:
1 biji bawang Holland
1 biji epal hijau
1/2 inci halia
2 ulas bawang putih
3 sudu besar sos ikan
1 sudu besar madu
  - kisar, kemudian goncang balang
  - goncang supaya pengisar boleh bergerak
  - tak perlu letak air

cara penyediaan:
  - gaul bahan kisar dengan epal, karot dan daun bawang
  - masukkan kobis
  - simpan dalam bekas kedap
  - masukkan dalam peti sejuk


No comments:

Post a Comment