Saturday 13 February 2016

gorengan kuih lobak que putih

He he he... Kak Monie dah mati kutu nak beri nama kepada masakan ni  - ye le kuih, gorengan atau, masakan ke? 

Benda Allah ini terhasil setelah melalui tiga (3) proses seperti di SINI dan  SINI (payah bebeno). Kita buat die, kita beri nama die, kita makan die.





setelah digoreng, dipotong kecil


Resipi
2 cawan kuih lobak putih goreng
1 cawan tauge
1 sudu makan lobak masin
1 sudu sambal tumis
1 biji telur
sedikit karot - mayang (untuk posing je he he he)
bawang putih - cincang
*daun sup
(sepatutnya daun kucai tetapi tak ada di pasaran - agaknya penanam masih ber'Gong Xi Fa Cai' he he he
garam, minyak

cara:
Tumis bawang putih.
Masukkan lobak masin dan karot sekejap.
Tolak bahan ke tepi kuali.
Masukkan telur dan masak hingga betul-betul kering.
Masuk semula bahan yang di tepi kuali.
Masukkan kuih lobak putih goreng.
Masukkan sambal tumis dan garam.
Tutup api dan masukkan daun sup.
* Tambahan tauhu goreng - potong kiub

***Anekdot
Seorang sepiring sekali masak...


No comments:

Post a Comment