Thursday 29 June 2017

daging rempah rose

... gule stail ganu

resipi ihsan Khalifah




Resipi:

2 kg daging
6 sudu makan rempah ROSE
15 biji bwang kecil - goreng dan ramas
4 sudu makan cili kisar
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan tomato puri @ sos tomato
2 sudu makan gula kabung
2 cawan susu cair
1 cawan santan
4 sudu makan kicap
2 helai daun pandan
4 sekawan
2 sudu makan kerisik @ nyok gula
air
minyak sapi
minyak masak

bahan kisar:
4 bawang besar
3 bawang putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup

- masak seperti masak gulai/kari
- atau perap semua bahan dan tumis - bahan cecair masuk kemudian.
- atau tak perlu tumis tapi naik semua atas api, nanti akan keluar minyak sebab bawang goreng dan daging akan keluar minyak.
- dan kalau malas menggoreng bawang guna bawang goreng paket yang terdapat dipasaran tapi rasa tak samalah.

***Anekdot
Menurut citer Cik - rakan beliau buat gulai ini terlupa memasukkan kerisik @ nyok gula dan apabila tersedar rakan beliau menambahnya kemudian dan hasilnya sedap malahan lebih sedap lagi lalu rakan beliau menamakannya GULE RAJA BERADU - angkat ekor sendiri kata Cik.
Menurut Cik - keresek bagi orang Ganu ialah masakan iaitu  kacang panjang yang digoreng bersama-sama organ ayam, 


No comments:

Post a Comment