Saturday 22 September 2018

nasi beriyani Bombay

... aik pi Bombay ke? Sekarang dah panggil Mumbai le









Resipi Nasi

4 1/2 cawan basmathi- rendam 20 minit, tos
5 1/2 cawan air
1 kg daging kambing
1 kotak rempah Shan (Bombay)
akar dan batang ketumbar
2 biji tomato - potong 
2 cili hijau - potong
1 cili merah - potong
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar minyak sapi
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih - tumbuk
2 inci halia - tumbuk
2 sudu kecil garam

cara penyediaan:
- halia, bawang, rempah, garam perap dalam kambing
stir fry  bawang besar dan cili 
- masukkan daging kambing, balik-balikkan sekejap
- masuk 1/2 sukatan air
high pressure 30 minit
- keluarkan daging kambing 
- masukkan baki air, akar dan daun ketumbar serta basmathi
high pressure 7 minit
- aturkan daging kambing dan telur rebus
steam 1 minit

Resipi Salsa:
4 tomato
5 cili merah
5 cili padi
1 bawang besar
2 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
daun ketumbar - hiris
jus limau nipis @ lemon (tak letak sebab tak ada)
- kisar, jika pengisar masih tidak bergerak, goncang-goncang jar
- keluarkan dan masukkan gula, garam serta daun ketumbar

***Anekdot
Kak Monie guna air separuh sebab nakkan daging kambing resap rasa rempah. Kalau nak letak semua pun boleh dari awal. Air dalam Noxxa tak akan berkurang.

Guna cawan metriks ye.

Teknik memasak menggunakan Noxxa






tumis bawang


masukkan cili dan tomato


balik-balikan daging kambing


masukkan separuh air dan HP 30 minit


setelah dimasak 30 minit


keluarkan daging kambing


masukkan basmathi dan daun kelumbar


masukkan baki air dan HP 7 minit


setelah dimasak 7 minit


susun daging kambing dan telur rebus


Penyediaan Salsa


potong semua bahan dan masukkan air satu bekas dadih kecil
kisar tetapi tutup, buka, tutup, buka pengisar supaya hasilnya tidak terlalu halus



No comments:

Post a Comment