Sunday, 26 May 2013

kari ikan yu

... makan jerung malam ni

kari


dan sup


...dan pek untuk kawan - Rosie sekeluarga


Resipi kari:
1 ekor ikan yu (1 kg)
2 bawang besar - mayang
5 bawang putih - tumbuk
2 cm halia - tumbuk
3 sudu makan rempah
1 sudu teh halba campur
2 helai daun pandan
2  pelepah daun kari
2 tangkai daun pudina
7-8 batang kacang bendi
2 sudu makan asam jawa
air dan garam
2 senduk minyak zaitun

Cara-carannya:
Tumis bahan yang ditumbuk, halia dan bawang.
Masukkan rempah kari dan satu cawan air dan masak sehingga pecah minyak.
Masukkan dua cawan air yang dicampur asam jawa dan masak sehingga mendidih.
Masukkan ikan dan kacang bendi, jangan terlalu lama sebab ikan yu isinya lembut.
Rasa masam dan masinnya.


***Anekdot
Memandangkan ramai yang membuat carian pada kari ikan yu dan sup ikan yu, Kak Monie sertakan pautan cara untuk menyiang ikan yu DI SINI


No comments:

Post a Comment