Pertama kali Kak Monie makan nun di Jakarta, Indonesia tahun 2000. Masa tu tak berapa pandai makan - tak habis dan kakak kepada Ida tolong habiskan. Bila berbual dengan Dasini (pembantu yang tolong kemas rumah seminggu sekali) dia beritahu bakso ada dijual di pasar malam sekitar kawasan tempat tinggalnya.
Kak Monie kirim beliau belikan dan tolong ajarkan cara sebenar orang seberang sediakan bakso ni. Kut le lebih sedap!
ihsan Dasini
RESIPI BAKSO
asesori:
suun/tanghun
- rendam 5 minit
- tos
- gunting pendek-pendek
daun sup
bawang goreng
cili padi tumbuk + kicap
kuah:
2 pek bakso (1 pek RM5.00)
tulang lembu
bawang merah dan putih
jintan putih
lada sulah
- rebus tulang sampai daging lembut.
- tumis bawang
- masuk lada putih dan jintan putih
- masuk tulang
persembahan:
Letak suun dalam mangkuk dan curah kuah ketika masih panas-panas dan suun akan lembut dengan sendiri. Tabur aksesori lain.
*** Anekdot
Dasini ni sangat teliti - dia tapis semua sampah-sarap baru dia masukkan sup tulang. "Biar nampak cantek, tiada keladak dan bersih gitu ye Ibu Mohaini."
Dasini ni sangat teliti - dia tapis semua sampah-sarap baru dia masukkan sup tulang. "Biar nampak cantek, tiada keladak dan bersih gitu ye Ibu Mohaini."
Tak kuasa Kak Monie nak tapis-tapis bagai ni... nak ngap je pun, sampahnya hanya bawang. Entah le depa ni rajin sungguh.
Dah tu apa kata hati Kak Monie - sedap ke? TAK JUGA!
Memang bukan resipi yang akan dicuba lagi (ni kali kedua mencuba). Selepas Dasini balik Kak Monie pun derhaka pada resipi ni - kut le boleh bagi UP sikit rasanya. Kak Monie tambah 1 sudu makan sos tiram, 1 biji tomato buah dan perah 1 biji limau nipis - he he he dan makan dengan kuetiau. Bolehlah untuk dihabiskan seperiuk bak.
Bagi Kak Monie ada macam bau darah lembu - tu yang kureeeng sikit!
No comments:
Post a Comment