Sunday 21 September 2014

puding oreo




Penyebab utama cubaan membuat puding ni kerana Cikgu Na beritahu puding ni tersangat-sangat lah sedap. Kak Monie pun cuba buat! Terdapat banyak resipi ni di internet tetapi Kak Monie derhaka sikit bila buat kali ke-2 dan ke-3.


pertama kali cuba


ke-2


 ke-3


Resipi:
1 pek agar-agar tali
1400 ml air
1 pek oreo krim coklat
1 tin susu cair
gula
milo + air panas
garam

- rendam agar-agar dan masak dengan iar
- bila dah larut masuk gula dan rasa secukup manis (guna 3 senduk)
- masuk susu cair dan garam
- ambil 3 mug dan campur dengan milo
- tuang cecair milo dan keraskan
- cecair yang berbaki masukkan ke atas agar-agar yang telah keras tagi
- patahkan oreo dan tabur di atasnya - jika adunan masih panas oreo akan tenggelam - hasil try and error. Tunggu agak sejuk sedikit baru tabur biskut.
- keraskan baru dimakan.

***Anekdot Versi derhaka. 

Kak Monie pertama kali buat ikut betul-betul sukatan air seperti yang dilabelkan pada pembungkus agar-agar. Kak Monie kurangkan air rebusan sebab tolak kiraan susu cair. Al-maklum Kak Monie memang tak minat agar-agar sebab tu tak suka buat dan hasilnya agak keras tetapi mudah diangkat dan dipegang. Resipi seterusnya Kak Monie masak dengan sukatan air seperti dilabel dan susu cair dicampur satu tin. Hasilnya lebih lembut.

Kak Monie guna Milo pek 500 gm dan buat 2 kali kalu ikut sukatan 3/4 - 1 cawan. Main agak-agak je. Biskut pula guna biskut krim coklat, kali ke-2 guna krim putih biasa tu. Lebih sedap dengan krim coklat - sebenarnya pakai ambil je tak baca label - baru tau ada banyak perasa, strawberi pun ada.

Buat kali pertama jadikan 2 bekas sebab nampak banyak. Kali ke-2 lambak je dalam satu bekas, teballah pula. Kali ke-3 buat bekas lebar dan guna 2 pek biskut oreo sebab tang oreo tu yang membuatkan puding ni sedap.

Kali ke-2 dan ke-3 Kak Monie tambah 2 sudu makan serbuk koko Gerardelli - hem memang uphmmm!

Cubalah resipi memang sedap. Sebagai bukti masa Kak Monie bawa ke potluck, ramai yang nak tapau puding ni!

No comments:

Post a Comment