Sunday 17 January 2016

butir pisang

...nampak di FB, terus buat dan resipi agak-agak je..





Resipi:
500 g tepung pulut
13 biji pisang emas
800 g santan
1/2 tin susu cair
5 sudu makan gula merah
4 sudu makan gula perang
air, garam

Langkat 1:
Gaul tepung pulut dengan air sehingga menjadi doh.
Balut pisang sebiji-sebiji dengan tepung pulut,
Didih air panas dan apabila menggelegak masuk adunan pisang.
Masak sehingga adunan pisang timbul.
Angkat dan masuk ke dalam air sejuk untuk mengelak daripada melekat.

Langkah 2:
Masak gula merah dengan 1 cawan air.
Apabila gula telah larut tutup api dan tapis
Satukan santan, gula perang, air gula dan tambah 2 cawan air.
Masukkan susu cair dan garam.
Masuk daun pandan, gula.
Masak sehingga hampir naik wap dan masukkan adunan pisang.
Timbuk kuah agar tidak meruap.

***Anekdot
Aduan tepung yang berbaki dibuatkan bentuk bulat lonjong (seperti buat bubur butir nangka).

No comments:

Post a Comment