Monday 16 September 2019

mi dan kuetiau

... menggunakan periuk Noxxa tetapi kuetiau disimpan dalam peti sejuk dan agak keras, kejadiannya tidak berapa menarik sebab Kak Monie menggunakan sukatan air 1 cawan tetapi rasa sedap. Kak Monie cuti biasa makan tidur, makan tidur - gemuk marah he he he






resipi kuetiau kejadian tidak cantik (sebab kuetiau disimpan dalam peti sejuk dan kuetiau agak keras) - sebelum memasukkan sayur agak lembik tetapi selepas digaul dengan kubis dan karot kejadiannya agak ok

MI GORENG
1 pek mi - 400 @500 g
1 cawan isi ayam
1/2 cawan air
2 susu besar minyak
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap 
3 ulas bawang putih
kubis
karot
sawi

asesori:
bawang goreng
daun sup
cili merah

- stir fry bawang
- masukkan cili kisar sehingga naik minyak
- masukkan isi ayam dan semua cecair
- masukkan mi dan  steam 2 minit
- buka tutup dan keluarkan wap
- stir fry dan masukkan sayur
- boleh masukkan telur


KUETIAU GORENG
1 pek kuetiau - 400 @500 g
1 cawan isi ayam
1 cawan air (asal 1/2 cawan) 
- tapi kalau goreng dalam kuali biasa tidak perlukan air, memadai dengan cili kisar, sos dan kicap
2 susu besar minyak
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap 
3 ulas bawang putih
kubis
karot
sawi

asesori:
bawang goreng
daun sup
cili merah

- stir fry bawang
- masukkan cili kisar sehingga naik minyak
- masukkan isi ayam dan semua cecair
- masukkan kuetiau dan  steam 2 minit
- buka tutup dan keluarkan wap
stir fry dan masukkan sayur
- boleh masukkan telur

No comments:

Post a Comment