Resipi:
laksa
kuah:
1/2 ayam - potong kecil dan rebus
1/2 ayam - potong kecil dan rebus
10 ekor udang
200 ml santan kotak
15-20 biji bebola sotong
1 kuntum bunga kantan
5 pokok daun kesum
5 pokok daun kesum
15 tauhu kering
5 sudu makan cili kisar
garam dan gula
bahan kisar:
1 bawang besar
5 bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
5 biji buah keras
1 genggam udang kering
1 biji cili merah
asesori:
timun
tauge
bawang besar
cili merah
cili padi
- tumis bahan kisar sehingga naik bau
- masuk cili kisar
- masuk ayam dan air rebusan
- masuk santan
- bila mendidih masuk semua bahan yang berbaki
- perasakan masin dan manisnya
***Anekdot
***Anekdot
Kali ni semua bahan cukup lengkap - daun kesum diusahkan sampai dapat.... sebelum ni tak bubuh dan kali ini guna bebola sotong pula, Sedap makanan ni!
No comments:
Post a Comment