Saturday, 15 November 2014

laksa lemak

.... + nyonya. Buat untuk kali ke-2 sebab sedap atau memang nak makan... Resipi minggu lepas!



Resipi:

laksa

kuah:
1/2 ayam - potong kecil dan rebus
10 ekor udang
200 ml santan kotak
15-20 biji bebola sotong
1 kuntum bunga kantan
5 pokok daun kesum
15 tauhu kering
5 sudu makan cili kisar
garam dan gula 

bahan kisar:
1 bawang besar
5 bawang putih
3 batang serai
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
5 biji buah keras
1 genggam udang kering
1 biji cili merah
belacan

asesori:
timun 
tauge
bawang besar
cili merah 
cili padi

- tumis bahan kisar sehingga naik bau
- masuk cili kisar
- masuk ayam dan air rebusan
- masuk santan
- bila mendidih masuk semua bahan yang berbaki
- perasakan masin dan manisnya 

***Anekdot
Kali ni semua bahan cukup lengkap - daun kesum diusahkan sampai dapat.... sebelum ni tak bubuh dan kali ini guna bebola sotong pula, Sedap makanan ni!

No comments:

Post a Comment