Tuesday, 16 May 2017

laksam

... makan je, Kak Monie buat ni sebab bahannya sama dengan bahan nasi kerabu. Bahan nasi kerabu Kak Monie beli rasanya tidaklah banyak tetapi mungkin sayur-sayuran tak dimakan sangat, dapat idea untuk membuat laksam (kebetulan twin suka). Sayur agak mahal minggu ni, timun kecil je RM1.20, daun kesum empat tangkai RM0.60 dan bunga kantan sekuntum RM2.50 - kita makan sampai ke akar ye, baru berbaloi!  (kesum rasa nak makan dengan getah pengikat he he he)





 resipi semua ganda dua kali

Resipi:

laksam:
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
41/2 cawan air suam (2 cawan api mendidih + 21/2 cawan air)
secubit garam
- bancur dan perap 30 minit
- sapu minyak atas tudung periuk
- tuang bancuhan dan kukus
- bila menggelembung kira dah masak
- sejuk baharu gunting

kuah:
1 biji kelapa - santan
4 ekor ikan kembung - rebus dan perisi tulang - tumbuk (Kak Monie guna makerel)
1/2 bawang besar - tumbuk
2 sudu makan lada hitam - tumbuk
1 inci belacan
1/2 inci halia - tumbuk
gula, garam dan air
(1 liter cecair - santan + air)
- tumbuk atau kisar (Kak Monie kisar semua he he he - malas le tu)
- tuang dalam periuk dan masak
- sentiasa kacau supaya tidak pecah minyak
*** kepekatan bergantung kepada isi ikan, makerel agak banyak isi sebab itu 

sayur:
 kesum, bunga kantan, timun, tauge, kobis, kacang panjang

sambal belacan:
cili merah, cili padi, garam, jus limau kasturi dan belacan



No comments:

Post a Comment