Tuesday 2 May 2017

mi kari hijau

... tu bila mai mood, guna bihun tapi ramai panggil mi kari hijau. Tak kisahlah namanya asal dapat makan. Pes kari hijau Kak Monie beli di Pasar Tani, malas nak buat sebab ramuannya banyak, tapi pes yang Kak Monie pernah buat rasanya lebih sedap he he he - masuk bakoi tekan lif, pi naik tinggi-tinggi.

Resipi Kak Monie SINI dan gambar bihun kari hijau SINI  - apapun Kak Monie sertakan juga resipi menggunakan pes yang dibeli sebab lebih ringkas...




buat dua hari - bihun kari hijau


pekat sikit kuah 


guna mi kolok dan bihun


Resipi

1/2 ekor ayam
pes kari hijau (RM5.00)
1 kotak santan (200 ml)
1 tomato
1/2 senduk minyak (sikit sahaja sebab santan kotak - jika santan ori masak hingga berminyak)
garam, gula

cara penyediaan:
panas minyak dan masukkan satu senduk santan, masak hingga santan seperti keluar minyak (pecah minyak)
masukkan pes kari hijau dan ayam
masukkan baki santan dan air
perasakan
*** boleh tambah terung belanda (tapi tak dak jual)


asesori:
timun
kobis
cili padi
kacang panjang
tauge (tak dak)
pudina (tak dak)
daun selasih (tak dak)

*** dah tak dak... makan je yang mana ada ..tauge ganti kobis

No comments:

Post a Comment