Resipi:
1 mentega
1 1/2 cawan gula
2 2/3 cawan tepung kek
3 telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikabonat
1 cawan air + 2 sudu susu manis
2 sudu makan serbuk koko + air panas
2 sudu makan susu tepung
2 sudu makan esen vanila
Macam buat kek - asingkan 2 senduk bacuhan kek dan campur dengan bancuhan koko.
Letak bancuhan kek asal meliputi tin pembakar, sudukan dalam 9 tompok bancuhan kek koko dan tompokkan juga dengan baki bancuhan kek asal. Guna pisau atau chopstick untuk swirl yang selalu Kak Monie sebut squirrel entah pasai apa. Bila ingat swirl ingat squirrel!Anekdot:
Kak Monie baru dapat Ghirardelli Chocolate dari adik yang selalu pi oversea. Memang sedap walaupun dimakan ketika masih mentah bancuhan koko ni... Kalau untuk larva cake tentu sangat sesuai tetapi belum ada ramekin lagi. Hari tu dah nampak di FB Nor Hashimah dan Sepawan masing-masing dah jumpa ramekin kalau tak silap di Ampang. Nak dapat rasa terbaik kena beli barang yang terbaik. Lepas ni projek mencari pure vanilla extract pula ye. Adik kata dia akan terbang lagi hujung Mei ni... nak goggle apa yang dihajati dan mencari bahan baru lagi. Bawa beg besar sikit lagi ye Anoi!
No comments:
Post a Comment