Saturday 3 January 2015

bingka ambon

...resipi Kak Nor (layan gambar dulu ye)


Resipi:
bahan yis
11 gm yis kering
10 gm tepung
15 gm gula
60 gm air suam
- campur dan perap sehingga berbuih

bahan
200 gm tepung
250 gm gula
250 mlm santan pekat
10 telur kuning
50 ml air kelapa @ nira (jika ada)
15 daun limau purut
1/2 sudu teh garam
secubit kunyit
2 sudu makan mentega

- pukul telur dan gula - ketepikan
- santan, air kelapa, daun limau purut, garam dan kunyit dimasak
- buang daun limau purut dan sejukkan
- setelah sejuk gaulkan dalam tepung
- masukkan bahan yis
- masukkan bahan telur
- simpan adunan selama 3 jam
- masukkan mentega
- masuk mentega/minyak dalam 2 loyang bersaiz 8 x 4 dan panaskan atas api
- tuang adunan dalam 2 loyang  tersebut tetapi tutup api
- bakar

cara membakar
- sebuah loyang/bekas diletakkan pasir
- panaskan oven suhu 200 sehingga pasir panas sekitar
- turunkan suhu pada 100
- letak loyang berisi adunan bingka di atas bekas pasir panas
- masak dalam ketuhar/oven menggunakan api bawah sahaja selama 10 minit atau sehingga kelihatan gelembung kecil
- guna api atas sahaja pada suhu 190 dan regang pintu oven supaya suhu benar-benar rendah
- masak sekitar 1 jam lebih



No comments:

Post a Comment