sebelum boh sos kicap
dengan sos kicap
kubis pucat he he he
diet
dengan acar timun + nanas
Resipi:
mi telur kering
- panas air
- masuk mi
- kecilkan api dan biar mi kembang
- tos
- basuh dengan air sejuk
kuah sup:
500 daging (potong kiub)
air
3 bunga cengkih
1 bunga lawang
kulit kayu manis
- rebus daging sampai kering dan terbentuk seperti karamel
- masuk air dan bahan lain
- rebus sampai daging empuk
***kuah sup ni berwarna keruh kecoklatan
sos kicap:
1 labu bawang putih - tumbuk
1 senduk minyak
1 senduk kicap pekat
1 senduk kicap manis
1/2 senduk sos ikan
- tumis bawang putih sampai kekuningan
- tutup api
- masuk semua sos
asesori:
kubis - tumis layu (boh bawang besar & kunyit)
timun - dadu
sambal tumis
*** itu je yang ada
***Anekdot
Semua bahan ini Kak Monie tidak masukkan garam sebab sos kicap sudah cukup masin - SEDAP!
No comments:
Post a Comment