Tuesday, 13 January 2015

mi sos kicap

...reka je tapi sedap

 sebelum boh sos kicap


dengan sos kicap


kubis pucat he he he


diet 


dengan acar timun + nanas



Resipi:

mi telur kering
- panas air
- masuk mi
- kecilkan api dan biar mi kembang
- tos
- basuh dengan air sejuk

kuah sup:
500 daging (potong kiub)
air
3 bunga cengkih
1 bunga lawang
kulit kayu manis
- rebus daging sampai kering dan terbentuk seperti karamel
- masuk air dan bahan lain
- rebus sampai daging empuk
***kuah sup ni berwarna keruh kecoklatan

sos kicap:
1 labu bawang putih  - tumbuk
1 senduk minyak
1 senduk kicap pekat
1 senduk kicap manis
1/2 senduk sos ikan
- tumis bawang putih sampai kekuningan
- tutup api
- masuk semua sos

asesori:
kubis - tumis layu (boh bawang besar & kunyit)
timun - dadu
sambal tumis
*** itu je yang ada


***Anekdot
Semua bahan ini Kak Monie tidak masukkan garam sebab sos kicap sudah cukup masin - SEDAP!


No comments:

Post a Comment