Saturday 25 October 2014

makanan eksotik

... pada pandangan Kak Monie bukan pandangan umum - ye le mana nak sama kan? Lain padang lain belalang.

ikan angkoli


jeruk tuhau


nasi berkeladi dibungkus dalam sejenis daun


tuhau


kepayang - baru tau! Sayang-sayang buah kepayang ditelan pahit dibuang sayang


jeruk batang pisang  + kepayang kering + nasi


jeruk bambangan


pekasam menggunakan nasi - Kak  Monie hanya tahu pekasam yang menggunakan beras yang digoreng

 

kepayang kering dijadikan serbuk


pinang muda - jenis kecil


sejenis ketam


belut laut


belut laut


pekasam menggunakan nasi


lepat -  teknik lipatan secara melebar


ye le tempat banyak daun


jenis daun dan teknik lipatan


penggunaan pelbagai jenis daun


jagung pulut - mahal RM2 satu
kecil pula tu - mungkin sukar didapati



buah tarap


sotong Giant


penjual sebut `bawar`
mungkin bawal tapi spesies berlainan


ikan angkoli


No comments:

Post a Comment