Tuesday, 7 October 2014

sate daging

... Kak Monie buat seminggu sebelum hari raya korban dan simpan dalam 'freezer'.

digoreng garing


digoreng sederhana garing


sebelum digoreng


Resipi

2 kg daging
10 serai
2 bawang besar
5 bawang putih
lengkuas
halia
2 sudu makan serbuk ketumbar/rempah
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan serbuk jintan putih
21 sudu makan gula
1 ketul besar gula kabung - racik
segenggam asam jawa
- kisar bahan yang boleh dikisar sehingga halus dengan sedikit air
- gaul dan perap selama 2 jam
- bungkus dalam plastik dan simpan dalam peti sejuk bahagian sejuk berku @ 'freezer'
- alihkan semalaman di bahagian sejuk biasa dalam peti sejuk
- keluarkan dari peti sejuk kira-kira 3 jam sebelum digoreng

Cara memasak:
Goreng di dalam minyak penuh.

***Anekdot
Kak Monie bahagikan 2 kg menjadi 3 bahagian supaya mudah untuk dimasak beberapa kali. Lain kali Kak Monie akan lebihkan lagi manisnya - ye le orangnya memang manis.... gitu he he he.


No comments:

Post a Comment