buka daun
tanak pulut
balut pulut
Kak Monie paling suka makan dengan susu pekat
orang manis tentu nak yang manis he he he
Resipi:
1 kg pulut
2 biji kepala (ambil santan)
garam
sukatan:
pulut disukat menggunakan cawan
santan juga menggunakan ukuran yang sama
contoh - 3 cawan pulut, 3 cawan santan
Masak santan sehingga agak mendidih
Masukkan pulut
Masak hingga pulut separuh masak (untuk ketupat direbus) atau
Masak hingga pulut betul-betul masak(untuk ketupat dikukus)
Bungkus di dalam daun palas.
***Anekdot
Kak Monie suka ketupat dikukus sebab tak padat sangat dan putih bersih, daunpun tak layu. Separuh sahaja Kak Monie kukus, separuh lagi disimpan dalam 'freezer' - nanti nak makan rehatkan 1 jam baru dikukus.
No comments:
Post a Comment