Sunday 26 October 2014

pekasam daging

Kak Monie selalu jumpa pekasam dijual di kedai runcit. Biasanya  diletakkan di bahagian sejuk beku. Setelah membuat carian di internet dan kemudian Kak Monie olah sedikit resipinya - lebih kurang derhakalah! 


daging diperam dalam garam sehari


gula melaka yang digunakan



Resipi:

10 keping daging
  - selebar 1/2 tapak tangan
  - potong agak nipis dan dikelar tak putus
  - 2 sudu makan garam halus
  - perap semua dalam peti sejuk bahagian bawah selama sehari
  - daging akan menjadi lebih pejal
  - kemudian basuh dan tos
3/4 cawan beras
  - sangai kekuningan dan kisar
1 sudu asam jawa
5 keping asam keping
3 sudu makan gula melaka
1 sudu makan garam halus

- setelah dibasuh dan ditoskan daging
- masuk asam jawa dan gaul rata
- masuk dalam peti sejuk selama 3 jam
- keluarkan sampah sarap asam jawa
- masuk gula, garam dan beras
- masuk dalam bekas bertutup
- lapis daging dan asam keping
- simpan dalam peti sejuk 4-5 hari di bahagian bawah
- setelah itu bolehlah digoreng dengan sedikit minyak
- boleh tambah bawang, cili dan perah limau nipis/kasturi
- jika berbaki, pek secara individu dan simpan dalam peti sejuk bahagian sejuk beku

No comments:

Post a Comment