Kak Monie selalu jumpa pekasam dijual di kedai runcit. Biasanya diletakkan di bahagian sejuk beku. Setelah membuat carian di internet dan kemudian Kak Monie olah sedikit resipinya - lebih kurang derhakalah!
daging diperam dalam garam sehari
gula melaka yang digunakan
Resipi:
10 keping daging
- selebar 1/2 tapak tangan
- potong agak nipis dan dikelar tak putus
- 2 sudu makan garam halus
- perap semua dalam peti sejuk bahagian bawah selama sehari
- daging akan menjadi lebih pejal
- kemudian basuh dan tos
3/4 cawan beras
- sangai kekuningan dan kisar
1 sudu asam jawa
5 keping asam keping
3 sudu makan gula melaka
1 sudu makan garam halus
- setelah dibasuh dan ditoskan daging
- masuk asam jawa dan gaul rata
- masuk dalam peti sejuk selama 3 jam
- keluarkan sampah sarap asam jawa
- masuk gula, garam dan beras
- masuk dalam bekas bertutup
- lapis daging dan asam keping
- simpan dalam peti sejuk 4-5 hari di bahagian bawah
- setelah itu bolehlah digoreng dengan sedikit minyak
- boleh tambah bawang, cili dan perah limau nipis/kasturi
- jika berbaki, pek secara individu dan simpan dalam peti sejuk bahagian sejuk beku
No comments:
Post a Comment