Monday, 9 June 2014

sarapan di Alor Setar

... hebatnya sarapan orang Kedah di Kedah.

Macam-macam makanan ada, kalau di KL mungkin makanan dijual sebelah petang  atau malam tetapi di sini makanan waktu sarapan. Nasi putih dengan lauk-pauk, pulut kerabu ikan masin memang biasalah untuk orang Kedah menikmatinya sebagai sarapan. Yang menghairankan Kak Monie -popia, sizling mi, mi kari/sup, chicken chop, wajik, puding dll pun dijual. 

Tak boleh dok lama di Alor Setar... mau bertambah kgs...

2 hari bersarapan di sini








LOVE U peknga




junior Kak Monie, Mokhtar - roti kelapa 
orang Kedah panggil peknga
gerai di Bangunan Ukir




set peknga
peknga, kari dan sambang udang







abuk-abuk/ tepung gomak


jenis pastri


karamel, wajik dan puding roti



popia basah./goreng


pulut kerabu ikan masin


serabai kuah manis


lempeng pisang dan 
lempeng kelapa/roti kelapa/peknya


puree


cucur udang/jagung


gerai sizling







No comments:

Post a Comment