Sunday, 26 May 2013

sup ikan yu

... sup jerung!


ikan yu dan isi anak ikan yu



Resipi:
3 isi anak ikan yu dikerat 2-3
2 bawang putih - tumbuk
1 cm halia - tumbuk
1 batang serai - ketuk
1 jambak kecil bunga kubis
1 batang lobak merah
1/2 senduk minyak zaitun
air dan garam

Cara-caranya:
Tumis bawang putih dan halia.
Masukkan dua cawan air dan masak sehingga mendidih.
Masukkan lobak dan bunga kobis dan masak sekitar tiga-lima minit.
Masukkan isi ikan yu dan garam dan masak sekitar dua-tiga minit menggunakan api yang kuat.
Tutup api dan tutup sup dengan tudung periuk supaya sayur menjadi lembut.

***Anekdot
Memandangkan ramai yang membuat carian pada kari ikan yu dan sup ikan yu, Kak Monie buatkan pautan cara menyiang ikan yu DI SINI


No comments:

Post a Comment