...atau limau teloq boya - masakan ini sama seperti membuat acar buah, Kak Monie hanya turunkan ilmu memproses limau ini agar hilang rasa pahit, cantik buah dan tekturnya. Kredit kepada Nor Suria yang sudi berkongsi ilmu.
Hasilnya kulit limau ini menjadi gebu gebasss...
Kak Hasnah buat acar tetapi lupa minta resipi
Resipi/Petua:
1. Buah limau ini dicucuk-cucuk melepasi kulitnya dengan hujung mata pisau.
2. Rebus limau dengan air, daun jambu batu dan garam sehingga mendidih.
3. Setelah mendidih tutup api dan biarkan 5 minit lalu dibuangkan airnya supaya rasa pahit tidak terserap.
4. Ulangi proses merebus sebanyak tiga kali.
5. Rebusan terakhir dicampur gula batu supaya limau berseri tetapi apabila memasak acar nanti air gula batu ini dibuang.
*** Anekdot
- untuk mengekalkan warna hijau pada kulit limau telur buaya ini - rebus limau dalam kuali tembaga atau rebus bersama-sama duit siling tembaga satu sen.
- rendam dalam air gula tak perlu lama sebab air gula rasa tak sedap - sejat dan masuk dalam peti sejuk, kalau terdedah akan timbul fungus.
- boleh lumur garam dan gula atau rendam cuka - tapi asid tinggi.
- seeloknya rebus limau cara ini dan terus buat acar limau.***Anekdot
Kalau membuat jeruk tak perlu rebus, lumur limau dengan garam halus dan simpan dalam balang atau lumur dengan gula pun boleh. Rebus limau ini hanya jika hendak membuat acar.
No comments:
Post a Comment