versi tanpa santan
versi bersantan
Resipi
1 ekor patin
- potong, rendam dengan limau nipis
1 serai - ketuk
3-4 asam keping
5 sudu makan tempoyak
4 cawan air
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
bahan kisar:
21 biji cili padi
2 inci kunyit hidup
1 bawang besar
3 bawang putih
cara penyediaan:
- masak bahan kisar sekitar 10 minit
- masuk bahan berbaki
- masak sehingga ikan elok masaknya
* versi santan masukkan 1/4 kotak santan (200 ml)
***Anekdot
Ada juga versi yang menambah timun bendang, tauge kasar, daun kesum dan daun kunyit. Juga versi menggunakan cili merah sahaja - ikut pedas yang disukai mungkin untuk orang yang tidak tahan pedas. Terdapat juga versi memasukkan semua bahan di dalam periuk lalu terus naik ke atas dapur.
No comments:
Post a Comment