...buat dua hari berturut-turut
Resipi
1 ekor ayam - air fyr 20 minit1 kotak santan
1 pek kecil (2 sudu besar) serbuk rempah daging
1 pek kecil (2 sudu besar) serbuk rempah ikan
4 senduk minyak masak
3-4 asam keping
2 sudu besar kerisik
1 sudu besar minyak sapi
3-4 sudu besar gula kabung
1 sudu besar garam
bahan tumis:
1 biji bawang besar - mayang
3 ulas bawang putih - mayang
1/2 inci halia
2 helai daun pandan - potong 4 inci
1 batang kulit kayu manis
3 kelopak bunga lawang
bahan kisar halus:
2-3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia
- tumis bahan untuk menumis
- masukkan rempah (sekejap sahaja)
- masukkan bahan kisar
- masak sampai pecah minyak
- masukkan santan, asam keping, gula, garam dan ayam dan air jika perlu
- masak sehingga ayam empuk
- masukkan kerisik dan minyak sapi dan segera tutup api
2-3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia
- tumis bahan untuk menumis
- masukkan rempah (sekejap sahaja)
- masukkan bahan kisar
- masak sampai pecah minyak
- masukkan santan, asam keping, gula, garam dan ayam dan air jika perlu
- masak sehingga ayam empuk
- masukkan kerisik dan minyak sapi dan segera tutup api
No comments:
Post a Comment