ihsan dari FB Nasser's Kitchen
Resipi Kak Monie dapat dari FB Nasser tetapi link sudah tidak dapat dicapai. Kak Monie sudah pernah buat dan simpan resipinya dan resipi ini diolah semula (ikut langkah cara membuatnya).
PC - pressure cooker
= panaskan
1.5 labu bawang putih - cincang /tumbuk kasar
= masak sampai naik bau
3 biji bawang Holland - dadu kasar
= masak sampai bawang layu
3 batang saleri - potong nipis
= masak sampai lembut
3 batang karot - potong 1 inci
= masak sekitar 5 minit
2.5kg tulang (lebih kurang penuh PC)
2.0kg daging - potong nipis @ kiub
6 mug air (3 + 3 PC dan periuk)
2 kiub lembu
6 sudu besar kicap manis
2 sudu besar paprika
5 sudu besar Lea and Perin
5 helai daun salam
3 sudu besar lada hitam - tumbuk kasar
1 sudu besar Italian herbs
2 kiub lembu
6 sudu besar kicap manis
2 sudu besar paprika
5 sudu besar Lea and Perin
5 helai daun salam
3 sudu besar lada hitam - tumbuk kasar
1 sudu besar Italian herbs
1 sudu besar oregano
1 sudu besar pasli
3 sudu besar tomato puri
3 sudu besar tomato puri
= Kak Monie letak tulang dalam PC Philip dan masukkan 1/2 bahan yang dimasak tadi dan set mode daging selama 30 minit. Senarai bahan selepas air sehingga tomato puri semuanya Kak Monie masuk ke dalam PC sahaja
= Dalam periuk hanya setakat senarai karot + air dimasak bersama-sama daging...sambung di bawah
= Daging masuk dalam periuk bersama 1/2 lagi bahan dan masak sehingga daging empuk sekitar 20 minit kemudian masuk kentang, keluarkan kentang jika terlalu lembut
= Satukan bahan dalam PC dan dalam periuk (Kak Monie guna periuk besar)
5 biji tomato - potong 4@6
1 tin besar kacang panggang
1 tin besar kacang pis
1 tin besar kacang panggang
1 tin besar kacang pis
1 tin cendawan butang - potong
2 sudu besar garam
= masak sekitar 5 minit
roux: untuk pekat kuah
1/2 bar mentega
1/2 bar mentega
6 sudu besar tepung
= masak sampai tepung kuning
= masukkan bahan dalam kuah
= masak sampai kuah memekat
No comments:
Post a Comment