Monday, 17 October 2016

kek sarang semut 3






Resipi:

2 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bikabonat
ayak tepung dengan soda dua kali

5 biji telur
1/2 tin krimer pekat
1 sudu teh vanila
1/3 bar mentega (masuk dalam karamel)

karamel (sejukkan):
2 cawan gula kasar
2 cawan air
- tutup api masukkan 1/3 bar mentega

cara penyediaan:
- guna whisk untuk kocak telur
- masukkan tepung
- masukkan susu dan vanila
- akhir sekali masukkan karamel
- masukkan dalam Noxxa
- tahak sejam
steam 20 minit
- jangan buka tudung 
- biar dalam periuk Noxxa 15 minit lagi baru keluarkan kek dari inner periuk Noxxa

***Anekdot
Cubaan kali ketiga semakin baik, cuma Kak Monie masih rasa pahit - buang kerak nipis sahaja, akan diperbaiki lagi resipi kek ini

No comments:

Post a Comment