..kutip dari FB -antara resipi dan cara penyediaan
- 1 pek tpg beras jenama golden coins, 1 sb garam, kapur sebesar ibu jari, pewarna kuning, 1 telur (lebih elok telur itik), 1 sb majerin, kelapa parut, air
- 1 pek tpg beras, 2 pek tpg jagung, 2 sb air kapur, 1/2 cawan gula merah, 3 sb garam, 2 telur, pewarna kuning dan air
- sebelum goreng campurkan 1-2 sb minyak masak yang panas dalam adunan tepung
- tpg beras + tpg jagung, 1 telur itik, 1 sk kunyit serbuk, 1 sk air kapur, 1 sk bijan, 300 ml air, 1 sk garam - minyak perlu panas sebelum menggoreng
- tpg beras, air kapur, telur, garam, serbuk kunyit, air
- 1 pek tpg beras jenama jagung, air kapur, 1 telur, udang kering halus (geragau)
- kelapa parut
- tpg beras, santan, telur, serbuk kunyit, air kapur (boleh untuk kuih kasturi)
- tpg beras,air kapur, garam, serbuk kunyit, telur, kelapa parut
- tpg beras, tpg jagung, tpg ubi, kelapa parut, air kapur, garam, pewarna kuning (tpg ubi utk elak makan minyak)
- tpg beras, tpg gandum, telur, sebuk kunyit dan mentega cair
- bancuh dengan air ais
- serbuk kunyit tak cantik kuih
- letak telur itik
- minyak perlu banyak
- tepung siap pek (tak pasti rupa dan peroleh di mana)
- goreng biar garing jangan kuning cair
- tpg gandum, soda, atau tpg jagung, serbuk kunyit - gunting nangka nipis - nanti isi nangka rasa cempedak lembik-lembik
- tpg cap 3 gajah, sedikit minyak, air kapur, bancuhan agak pekat dan letak ketulan ais - nanti ketul ais cair
- tpg segera cap tangan, sedikit tpg gandum, air sejuk dari peti sejuk
- 1 cawan tpg beras, 1/2 cawan tpg gandum, garam, serbuk kunyit, air dari peti sejuk, telur atau 2 sb minyak panas
- 2.5 cawan tpg beras, 5 sb tpg ubi, 1 telur, baking powder, pewarna, garam, air
- untuk cempedak, 300 g tpg beras, 2 telur, 1 sk garam, 1 sk kapur - tak cair tak pekat
- 4 cawan tpg beras, 1/4 buttercup - cairkan, 1 telur, garam, 3 sb bijan, air kapur
- 1 cawan tpg beras, 2 sb tpg gandum, 2 sb kastard, 1sk marjerin, garam, air
- durian beku - celup tepung dan goren
***Anekdot - info Zaky
- tepung beras 1 gajah - salut gorengan sperti pisang
- tepung beras 3 gajah - lembut dan licin - sesuai utk kuih tradisinal, tepung pelita, talam, putu, kuih lapis
- tepung beras 5 gajah - laksa
No comments:
Post a Comment