Tuesday 2 June 2020

itik masak bangla

Kali ni Kak Monie guna resipi ni agak pekat, rasa boleh untuk dua ekor ayam tetapi menggunakan periuk PC Philip - serius sedap

ihsan Norsiah


Resipi
1 ekor itik 
(resipi asal dua ekor)

bahan kisar:
30 biji cili padi 
  - kurang pedas, elok lebih pedas
1 kg bawang besar (sekitar 5-6 biji)
1 labu bawang putih
1 sudu besar lada hitam
3 inci kunyit hidup

2 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk jintan manis
6 sudu besar serbuk kari (1/2 pek 250g)
1/2 keping gula kabung 
garam
minyak

bahan tumis:
3 bunga lawang
2 kulit kayu manis
10 pelaga (lupa terkurang letak, sepatut lebih banyak lagi - tapi bahan ni sekarang mahal, elok letak sikit je he he he)

- tumis bahan 3 sekawan
- masukkan rempah-ratus
- masukkan 2 cawan air
- masak sehingga pecah minyak
- masukkan itik dan tutup api
- perasakan
- masak dalam Philip guna mode MEAT - lebih sesuai guna mode CHICKEN
- keringkan guna mode CAKE

RESIPI ASAL 1

2 ekor ayam tua/pencen 
(resipi asal didarab dua)

bahan kisar:
51 biji cili padi 
1 kg bawang besar (sekitar 5-6 biji)
1 labu bawang putih
2 sudu besar lada hitam

3 sudu besar serbuk kunyit 
4 sudu besar serbuk jintan putih
2 sudu besar serbuk jintan manis
4 sudu besar serbuk kari
1/2 keping gula kabung 
garam
minyak

bahan tumis:
3 bunga lawang
2 kulit kayu manis
40 pelaga (saiz kecil)
1 bawang besar

- tumis bahan 3 sekawan
- masukkan rempah-ratus
- masukkan 2 cawan air
- masak sehingga pecah minyak
- masukkan ayam  dan tutup api
- perasakan
- masak dalam noxxa 45 minit HP
- keringkan dalam kuali sebab kuantiti ayam banyak

RESIPI ASAL 2

itik, ayam pencen atau tulang
45 cili padi (ikut pedas) - kisar
1/2 kg bawang besar - kisar
1 labu bawang putih - kisar
2 sudu besar serbuk kunyit 
2 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk jintan manis
1/2 pek kecil serbuk kari daging
1 sudu besar lada hitam - tumbuk
3 helai daun salam
garam, gula
minyak

bahan tumis:
3 bunga lawang
1 kulit kayu manis
15 pelaga
1 bawang besar

- tumis bahan 3 sekawan
- masukkan rempah-ratus
- masukkan cawan air
- masak sehingga pecah minyak
- masukkan ayam/itik/tulang
- perasakan


No comments:

Post a Comment