Kak Monie beli dua biji terung ungu agak sudah lebih seminggu. Cadangnya nak masak shaskhuka tetapi disebabkan oleh banyak hal menu dan kesedapan masakan tersebut hanya tinggal dalam kepala sahaja he he he. Pagi tu Aisyah tanya Kak Monie nak buat apa, hem ikutlah kalau nak masak. Aisyah pun kongsilah resipi ini yang dibuat carian di internet. Kak Monie sangat suka resipi ini - nanti perlu ulang tayang lagi - yum yum yum
gambar Kak Monie, resipi ihsan Aisyah
Resipi
terung ungu - potong kiub tidak putus
- rendam dan tos
bahan tepung:
200g tepung gandum
200g tepung gandum
5-6 sudu besar tepung jagung
serbuk perasa ayam
serbuk lada sulah
serbuk perasa ayam
serbuk lada sulah
serbuk bawang putih
serbuk halia
garam
garam
air
- bahagi dua bahagian
- satu campur air (bhg. basah) dan satu biarkan (bhg. kering)
- celup terung dalam bahagian basah
- kemudian golekkan terung dalam bahagian kering
- goreng sehingga kekuningan
serbuk cicah:
cili kering kasar (flake)
serbuk perasa ayam
lada sulah
- bahagi dua bahagian
- satu campur air (bhg. basah) dan satu biarkan (bhg. kering)
- celup terung dalam bahagian basah
- kemudian golekkan terung dalam bahagian kering
- goreng sehingga kekuningan
serbuk cicah:
cili kering kasar (flake)
serbuk perasa ayam
lada sulah
- kisar kering
- cicah terung
No comments:
Post a Comment