Friday, 1 April 2016

masak kicap

Masakan paling Kak Monie tak reti. Resipi ihsan Ija, sedap kata penghuni rumah. Terima kasih Ija kerana sudi berkongsi resipi masakan paling susah dalam dunia masakan Kak Monie. Hemmm lepas ni nak cuba dengan ayam pula.

Pernah buat beberapa kali tetapi memang rasa kicap semata-mata (dah namanya masak kicap tentulah rasa kicap he he he) seperti tuang kicap atas ikan. 


 Resipi

6 ekor ikan sardin - digoreng
1 bawang besar - potong bulat
1 cili merah - potong bulat
1 inci halia - potong mancis
7 cili padi - sebiji-sebiji
1 cawan air asam
4 sudu makan kicap
1/2 senduk minyak

cara:
Panaskan minyak.

Masukkkan kicap dan masak sehingga hilang buih.
Masukkan bawang, halia dan cili.
Masukkan air asam dan masak sehingga mendidih.
Masukkan ikan goreng.



No comments:

Post a Comment