Bukan calang-calang masak kelmarin - balik kerja terus naik syeikh masak AYAM GOLEK!
Ambik ko ... masakan kedua periuk Noxxa semalam, kalau tidak nak masak ayam golek perlu tunggu hujung minggu leee. Nak cover rasa menyesal sebab tak guna sejak daripada beli Noxxa he he he.
Tunjuk kepada tok guru - mau tercabar dia! he he he
Ambik ko ... masakan kedua periuk Noxxa semalam, kalau tidak nak masak ayam golek perlu tunggu hujung minggu leee. Nak cover rasa menyesal sebab tak guna sejak daripada beli Noxxa he he he.
Tunjuk kepada tok guru - mau tercabar dia! he he he
tergolek ko
isyyy tunjuk bontot
belah kiri
belah kanan
belah atas
pekatkan kuah
perfect - gambar tak jelas
baru bersemangat nak masak
cara penyediaan:
- stir fry minyak, bawang dan halia yang ditumbuk
- masukkan 6 sudu besar jintan putih dan 3 sudu besar jintan manis
- masukkan sedikit air biar agak kering
- masukkan 2 cawan air dan 1 kotak santan 200 ml
- masukkan 3 sudu makan perasa (Maggi @ Knoll)
- masukkan garam
- high pressure 12 minit
- terbalikan ayam sambung high pressure 10 minit lagi
- keluarkan ayam
- stir fry kuah biar pekat 5 minit lagi dan kekalkan dalam periuk sebab kehangatan periuk akan memekatkan lagi kuah
- curah kuah di atas ayam
***Anekdot
Pesan kepada first son, kalau nak makan beritau je sebab mama ada periuk masak cepat - bertambah-tambahlah kerajinan Kak Monie
Adoilah nyampah ayat2 kak...haha. Baru naik syeikh rajin ek. Tu berapa tahun perap kans. Sy baru beli noxxa, nak kena simpan perap bg masam baru keluar aura masak ekk..haha.
ReplyDeleteSiap posing ayam belah kirilah, kanannlah..boleh blah kak...haha...ni yg jeles sbb noxxa i masih ada kat KL. Adoilahh....
Bestnya ada pesaing yang sihat. Nanti boleh layoq atau menunjuk ye!
ReplyDelete