Tuesday 20 September 2016

ayam golek

Bukan calang-calang masak kelmarin - balik kerja terus naik syeikh masak AYAM GOLEK! 

Ambik ko ... masakan kedua periuk Noxxa semalam, kalau tidak nak masak ayam golek perlu tunggu hujung minggu leee. Nak cover rasa menyesal sebab tak guna  sejak daripada beli Noxxa he he he. 

Tunjuk kepada tok guru - mau tercabar dia! he he he 

 tergolek ko


 isyyy tunjuk bontot


 belah kiri


 belah kanan


belah atas


pekatkan kuah


perfect - gambar tak jelas


baru bersemangat nak masak


cara penyediaan:

- stir fry minyak, bawang dan halia yang ditumbuk
- masukkan 6 sudu besar jintan putih dan 3 sudu besar jintan manis
- masukkan sedikit air biar agak kering
- masukkan 2 cawan air dan 1 kotak santan 200 ml
- masukkan 3 sudu makan perasa (Maggi @ Knoll)
- masukkan garam
- high pressure 12 minit
- terbalikan ayam sambung high pressure 10 minit lagi
- keluarkan ayam
- stir fry kuah biar pekat 5 minit lagi dan kekalkan dalam periuk sebab kehangatan periuk akan memekatkan lagi kuah
- curah kuah di atas ayam

***Anekdot
Pesan kepada first son, kalau nak makan beritau je sebab mama ada periuk masak cepat - bertambah-tambahlah kerajinan Kak Monie

2 comments:

  1. Adoilah nyampah ayat2 kak...haha. Baru naik syeikh rajin ek. Tu berapa tahun perap kans. Sy baru beli noxxa, nak kena simpan perap bg masam baru keluar aura masak ekk..haha.
    Siap posing ayam belah kirilah, kanannlah..boleh blah kak...haha...ni yg jeles sbb noxxa i masih ada kat KL. Adoilahh....

    ReplyDelete
  2. Bestnya ada pesaing yang sihat. Nanti boleh layoq atau menunjuk ye!

    ReplyDelete