Thursday, 29 June 2017

lopes

... permintaan anak-anak untuk iftar terakhir dan menu hari raya... hemmm layan je lah sebab di kampung banyak daun pisang dan daun pandan, tak dak hal lah!!! he he he



Resipi
6 pot pulut - basuh dan tos
6 pot air daun pandan 

- masak air daun pandan tetapi tidak mendidih
- nampak buih di tepi periuk masukkan pulut 
- biar pulut kering
- layur daun pisang
- lap air di daun pisang guna tangan
- baru letak pulut
- bungkus, ikat dan rebus
- rebus tidak perlu air kering
- sejuk, baharu potong menggunakan benang
- golek atas kelapa parut yang diletak sedikit garam
- makan bersama-sama air gula merah


***Anekdot
Dah dua tahun anak-anak request lopes untuk hari raya, tak mau ketupat. Jadikan Kak Monie buat 1.5 kg pulut untuk lopes dan 1.5 kg pulut untuk ketupat. 
Lopes dan ketupat daun pisang dibuat sehari sebelum hari raya. Lopes selesai pada hari raya ke-2 manakala ketika kami semua balik KL pada raya ke-4 ketupat masih ada 5 batang lagi, anak-anak langsung tak jamah.

No comments:

Post a Comment