... seperti nama Arab yang sewaktu dengan iaitu berzanji, marhaban, qasidah dan sebagainya atau juga seperti pada petikan Wikipedia ni iaitu nama salah seorang anak Sadiq Segaraja dalam cerita TIGA ABDUL. He he he...
Sadiq Segaraga, a friend of the late Ismet Ulam Raja, has also set his eyes on the vast wealth that once belonged to his friend. He orders his three beautiful daughters, Hamidah, Rafidah and Ghasidah, to woo the three Abduls. Hamidah is successful in wooing Abdul Wahab and Rafidah is successful in wooing Abdul Wahib, but Ghasidah and Abdul Wahub only argue with each other on sight.
Juadah yang dihidangkan kepada kami ketika berkunjung ke rumah seorang prof berasal dari Kedah. Dua orang sahabat pertama kali tahu nama kuih, tengok dan merasai kuih ini. Kak Monie orang Kedah pun baru tahu kuih ini ketika berusia 18 tahun apabila emak saudara menghidangkan juadah ini di bulan Ramadan. Mak Kak Monie orang Perak tak pernah buat kuih ini dan di sekitar daerah Kak Monie tahun 80an tak pernah tengok atau makan kuih ini, mungkin ada dalam kalangan keluarga lain, wallahuaqlam.
Resipi yang sangat mudah dan sedap terutamanya rasa dan bau minyak sapi dan bawang goreng - Jom cuba!
Sadiq Segaraga, a friend of the late Ismet Ulam Raja, has also set his eyes on the vast wealth that once belonged to his friend. He orders his three beautiful daughters, Hamidah, Rafidah and Ghasidah, to woo the three Abduls. Hamidah is successful in wooing Abdul Wahab and Rafidah is successful in wooing Abdul Wahib, but Ghasidah and Abdul Wahub only argue with each other on sight.
Juadah yang dihidangkan kepada kami ketika berkunjung ke rumah seorang prof berasal dari Kedah. Dua orang sahabat pertama kali tahu nama kuih, tengok dan merasai kuih ini. Kak Monie orang Kedah pun baru tahu kuih ini ketika berusia 18 tahun apabila emak saudara menghidangkan juadah ini di bulan Ramadan. Mak Kak Monie orang Perak tak pernah buat kuih ini dan di sekitar daerah Kak Monie tahun 80an tak pernah tengok atau makan kuih ini, mungkin ada dalam kalangan keluarga lain, wallahuaqlam.
Resipi yang sangat mudah dan sedap terutamanya rasa dan bau minyak sapi dan bawang goreng - Jom cuba!
tepung gandum
gula
air
garam
minyak sapi
- kacau sehingga masak
- masukkan di dalam loyang dan sejukkan
Bawang kecil digoreng bersama-sama minyak sapi, kemudian curahkan bawang dan minyak sapi di atas kuih tadi.
Kak Monie kongsi link, terima kasih kepada penyumbang resipi dari blog ini
Kak Monie kongsi link, terima kasih kepada penyumbang resipi dari blog ini
Bahan-Bahan:
- 1 cawan tepung gandum
- 2 1/2 cawan air
- 1/4 cawan gula
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu teh air kapur makan
- 1 sudu besar minyak sapi (tak letak pun tak apa)
- Bahan untuk hiasan:
- 6 ulas bawang merah
- secubit garam
Cara Penyediaan:
- Cara-cara untuk kuih:
- Di dalam periuk, bancuh tepung bersama air, gula, garam, air kapur. Kacau sebati.
- Masak bahan bancuhan di atas api yang perlahan. Kacau sehingga adunan menjadi pekat dan berkilat. Anggaran masa mengacau adalah 15 minit. Apabila telah pekat, masukkan minyak sapi untuk menambahkan rasa lemak kepada kuih dan menjadikannya berkilat. Tuangkan ke dalam loyang yang telah di sapu dengan minyak. Ratakan adunan dan tabur dengan bawang goreng bersama sedikit minyak dari gorengan bawang tadi. Potong apabila sudah sejuk.
- Cara untuk bahan hiasan:
- Buang kulit dan hiris bawang nipis-nipis. Gaulkan dengan cuma secubit garam supaya bawang goreng menjadi lebih rangup dan enak.Jangan terlebih garam nanti masin. Goreng sehingga kekuningan.
No comments:
Post a Comment