... pada hari masak asam pedas, Kak Monie hantar resipi kepada seorang kakak yang baik dengan Kak Monie dan pro dalam masakan sebab beliau orang selatan Semenanjung. Beliau beri tambahan itu tumis 4 sekawan (baru tau!) Kak Monie masak sekali lagi hari berikutnya sebab nampak isi rumah makan bersungguh-sungguh. Kali ini dengan tambahan bahan 4 sekawan, hemmm rasa lebih umphhh. Kira Kak Monie dah terror buat asam pedas, kalau sebelum ni seperti sambal tumis cair- ceroi he he he
Resipi;
1 1/2 ayam - potong kecil
5 sudu makan cili kisar
2 serai - ketuk
1 kiub ayam
6 cawan air + segenggam asam jawa
2 tangkai daun kesum
12 helai daun limau purut
1 senduk minyak
garam
1 sudu makan gula
2 biji tomato - potong 6
4 sekawan (k.k manis, pelaga, lawang, cengkih)
bahan kisar:
5 bawang besar
2 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 sudu makan lada hitam (flakes)
2 inci belacan
- tumis serai dan 4 sekawan
- masukkan bahan kisar
- apabila pecah minyak masukkan ayam dan kiub ayam
- masak sehingga ayam kecut
- masukkan air asam jawa
- mendidih, masukkan semua yang berbaki
- perasakan
No comments:
Post a Comment