Monday, 2 April 2018

kek gula hangus

@ kek sarang semut, bawa gader-gader di Riana - Kak Monie tak dak idea nak masak , buat ni je




Resipi:

2 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bikabonat
1 sudu teh baking powder
ayak dua kali

5 biji telur
1/3 tin krimer pekat
1 sudu teh vanila
*1/3 bar mentega (masuk dalam karamel)

karamel (sejukkan):
2 cawan gula kasar
2 cawan air panas
- tutup api masukkan 1/3 bar mentega

cara penyediaan:
- guna whisk untuk kocak telur
- masukkan tepung
- masukkan susu dan vanila
- akhir sekali masukkan karamel
- masukkan dalam Noxxa
- tahak sejam
steam 19 minit
- tutup elektik
- jangan buka tudung 
- biar dalam periuk Noxxa 15 minit lagi baru keluarkan kek dari inner periuk Noxxa
- semua sekali 34 minit

***Anekdot
C&P cubaan kali kelima - sedap 


No comments:

Post a Comment