Saturday, 13 February 2021

gulai puyu ubi kemili

 ...ubi kemili atau ubi keling. Lama sangat tak makan gulai ini, rasa sekitar 70an dulu sebelum masuk asrama he he he lama tu. Ciwi nampak ubi kemili di gerai (sebenarnya ubi dah lama dan dah kering). Lepas beli whasapp kawan dalam group di mana nak dapat puyu atau haruan. Alhamdulillah sekarang bendang kering jadi banyaklah ikan - masalah satu lagi tinbul. SIAPA NAK BERSIANG? Rezeki Kak Monie penjual itu sanggup. Kak Monie cuci dan rendam sekejap dalam asam jawa. Apalagi mengulai puyu Kak Monie hari ini. Tanya roommate haruan nak buat kari, katanya banyak tulang - Kak Monie kerat ekor sedikit dan masuk dalam gulai, memang banyak tulang, makan kena tertib lendit laikkkk.

ihsan Kak Monie













Resipi

15-20 ekor puyu
1 pek pes rempah ikan NZ
1 sudu besar rempah serbuk O
bawang besar, bawang putih, halia - mayang
bawang besar, bawang putih, halia - kisar
daun karipole
halba campur
santan
air asam jawa
air
ubi kemili
- tumis bahan mayang, karipole dan halba campur
- masukkan rempah dan masak sampai pecah minyak
- masukkan ubi kemili dan masak sampai empuk
- masukkan ikan sekitar 5 minit
- masukkan air dan santan

No comments:

Post a Comment