Tuesday, 15 October 2013

Aidil Adha 1434

... tak tinggal ketupat palas, maklumlah orang utara. Daun palas yang sangat besar tetapi pendek. Kak Monie tanak pulut sehingga betul-betul masak, balut dalam daun palas kemudian kukus sekejap untuk mendapatkan kewangian daun palas


ada yang tak dapat disimpul


tak kisah rupa, janji pulut palas...


jangan pulut malas... he he he


2 kg pulut dan 2 kg santan - lemak tak terkata



anak-anak makan dengan susu
mama depa ajar he he he


makan lontong, pulut berserta dengan sambal bilis dan mandai


makin sedap!


***Anekdot
Kak Tipah terpatah kaki ketika ke rumah baru kami Ahad lepas. Sempat juga kami tidur dua malam  - sekarang balik semula ke rumah Kak Tipah.

Hari Aidil Adha tahun ini buat laksa, ketupat palas, ayam masak merah, kari daging dan sambal ikan bilis. Ramai yang datang dan membawa makanan seperti set lontong (lontong, lodeh, sambal sotong kering, kuah kacang). Sebatang lemang, sebekas lemang dan rendang ayam, pulut kuning dan rendang, kek pisang, puding roti, set nasi ayam berserta bergedel. Maaf perut! Ya ampun!


No comments:

Post a Comment