Wednesday, 2 October 2013

mandai lagi!

...memandai-mandai (daripada kata dasar pandai-pandai) Kak Monie derhaka pada resipi ni he he he. Cerita asal SINI

Petang semalam setelah balik dari pejabat, terajin masak mandai ni, itupun setelah melihat mandai Asiah. Terbuat dua resipi pula. Terkejut campur hairan juga setelah membuka balang jeruk kulit cempedak - Kak Monie bayangkan kulit ini akan bertukar menjadi lembik-benyet, rupanya masih keras dan baunya wangi.

Apa komen isi rumah? SEDAP!

mandai versi cili padi



mandai versi cili kering



mandai + ikan bilis dengan bubur nasi


mandai setelah dijeruk lebih dua bulan
gambar semalam - getah buah agaknya


masih keras dan wangi



Resipi Mandai Versi Cili Padi:

mandai
cili padi - potong
bawang besar - potong bulat
minyak
- basuh, perah dan potong mandai kecil-kecil
- perah lagi jika masih terdapat air
- goreng cili padi sehingg layu - angkat
- goreng bawang sehingga kekuning-kuningan - angkat
- goreng mandai dengan sedikit minyak sehingga agak garing
- campur semua bahan
- siap untuk dimakan

Resipi Mandai Versi Cili Kering:

mandai
cili kering - potong
bawang besar - potong bulat
minyak
- basuh, perah dan potong mandai kecil-kecil
- perah lagi jika masih terdapat air
- goreng cili kering sehingga wangi dan keras - angkat
- goreng bawang sehingga kekuning-kuningan - angkat
- goreng mandai dengan sedikit minyak sehingga agak garing
- campur semua bahan
- siap untuk dimakan


Anekdot
Kak Monie suka versi cili kering.

No comments:

Post a Comment