...memandai-mandai (daripada kata dasar pandai-pandai) Kak Monie derhaka pada resipi ni he he he. Cerita asal SINI
Petang semalam setelah balik dari pejabat, terajin masak mandai ni, itupun setelah melihat mandai Asiah. Terbuat dua resipi pula. Terkejut campur hairan juga setelah membuka balang jeruk kulit cempedak - Kak Monie bayangkan kulit ini akan bertukar menjadi lembik-benyet, rupanya masih keras dan baunya wangi.
Apa komen isi rumah? SEDAP!
mandai versi cili padi
mandai versi cili kering
mandai + ikan bilis dengan bubur nasi
mandai setelah dijeruk lebih dua bulan
gambar semalam - getah buah agaknya
masih keras dan wangi
mandai
cili padi - potong
bawang besar - potong bulat
minyak
- basuh, perah dan potong mandai kecil-kecil
- perah lagi jika masih terdapat air
- goreng cili padi sehingg layu - angkat
- goreng bawang sehingga kekuning-kuningan - angkat
- goreng mandai dengan sedikit minyak sehingga agak garing
- campur semua bahan
- siap untuk dimakan
Resipi Mandai Versi Cili Kering:
mandai
cili kering - potong
bawang besar - potong bulat
minyak
- basuh, perah dan potong mandai kecil-kecil
- perah lagi jika masih terdapat air
- goreng cili kering sehingga wangi dan keras - angkat
- goreng bawang sehingga kekuning-kuningan - angkat
- goreng mandai dengan sedikit minyak sehingga agak garing
- campur semua bahan
- siap untuk dimakan
Kak Monie suka versi cili kering.
No comments:
Post a Comment