Tuesday, 18 April 2017

gulai pisang

...rasa nak makan dah lama dok kat tekak cuma tak jumpa pisang muda. Kebetulan kawan bagi pisang nangka muda dan masak. Pisang yang masak Kak Monie buat pengat/serawa manakala pisang muda buat gulai dengan ayam dan makan sorang-sorang seperiuk.  Anak-anak tak mandang; agaknya gulai orang tua kut bagi depa he he he



tengah masak


tengah rebus pisang


Resipi:

1 ekor ayam
7 biji pisang muda - rebus sampai empuk
2 pelepah karipole
3 sudu rempah kari 
1/2 kotak santan
1 serai - ketuk
2 sudu makan kerisik
1 helai daun kunyit - carik
minyak masak, garam

bahan kisar:
1 labu bawang besar 
3 bawang putih 
1 inci halia
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup

cara penyediaan:
tumis serai dan kaun karipole
masukkan rempah dan biar sampai pecah minyak
masukkan bahan yang dikisar 
masukkan ayam, jika perlu masukkan air
masukkan air dan santan
akhir masukkan kerisik, daun kunyit, garam dan pisang

No comments:

Post a Comment