Monday, 10 April 2017

kari daging

... entah tak tau nak citer, nak kata sedap macam tak, nak kata tak...sedap he he he



Resipi: 
bahan perap:
1 kg daging
1 sudu kecil kunyit
3 sudu makan gula melaka
bahan kisar
- perap 1-2 jam

bahan tumis:
1 bawang besar 
1 inci halia
1 serai - ketuk
2 tangkai karipole
pelaga, kulit kayu manis dan bunga cengkih
3 senduk minyak masak

1/2 kotak santan
4 sudu makan rempah kari daging Babas
1 sudu makan rempah kari Adabi
1 sudu makan rempah kurma Adabi
2 sudu makan cili kisar
3 kentang - potong 2
1 keledek - potong 4
2 tangkai akar daun sup
2 sudu makan kerisik
2 tomato - potong kiub
2 sudu makan sos cili
garam

bahan kisar:
5 buah keras
1 bawang besar
2 bawang putih
1 inci halia

cara penyediaan:
tumis bahan tumis
masukkan rempah-rempah dan biar pecah minyak, baru masukkan cili kisar - guna api kecil
masuk bahan perap dan masak biar sampai keluar air, jika perlu masukkan air
sekitar 15 minit masukkan semua ubi
apabila ubi dan daging telah empuk masukkan santan
akhir sekali masukkan tomato, akar daun sup, kerisik, sos dan garam



No comments:

Post a Comment