Sunday, 28 January 2018

sambal kacang hijau

...satu hari nampak video life di FB dalam group Masak Apa Hari Ini - Datin Nor (Dtn Nor) orang Kedah menunjukkan cara memasak masakan ini. Resipi wajib bagi keluarga Datin di pagi raya untuk dimakan bersama-sama nasi himpit - lama juga nak masak kacang hijau sehingga empuk. Hai! Kak Monie orang Kedahpun tak pernah dengar resipi ni dan apalagi ini menu pagi hari raya. Kak Monie goggle dan terdapat persamaan dengan resipi dari negara jiran. Mungkin Datin ni keturunannya dari sana. Apapun Kak Monie terpanggil untuk mencuba  - Datin Nor #masakagak2aje# terima kasih kongsi resipi.






resipi:
5 cawan kacang hijau
9 batang serai - racik
3 bawang besar - mayang
15 cili padi - potong
4 cili merah - potong
2 sudu makan udang kering
10 ekor udang
1 pek kecil suun
2 asam keping
2 helai daun pandan
1 pek kecil santan (RM2.50)
2 senduk minyak masak
garam, gula dan air

***Anekdot
Resipi asal seperti di bawah ni, Kak Monie tak masukkan daging dan serbuk perasa (memang tak pernah beli) sebab baru je makan ubat darah tinggi yang kandungan mg masih rendah - mungkin dengan menjaga pemakanan akan dapat menyah pengambilan ubat. Insya Allah.

Resipi asal:

1 kg kacang hijau
 - rendam 9 jam
 - buang sebahagian kulit
600 g daging
500 g udang
2 tin susu cair
3 pek suun
4 bawang besar
2 asam keping
serai (nampak banyak yang digunakan)
segenggam udang kering
cili padi
cili merah
bawang putih
daun pandan
minyak masak
garam, gula, air, serbuk perasa

- tumis bawang dan daun pandan
- masukkan daging dan 1/2 serai
- agak naik bau masukkan 1/2 serai, cili dan udang kering
- agak daging 1/2 masak masukkan kacang hijau dan susu
- dah empuk kacang masukkan suun
- akhir sekali masukkan udang dan asam keping
- perasakan

*jika perlu tambah air untuk kacang hijau empuk

No comments:

Post a Comment